Takmer 30 recitátoriek privíta festival Naša Vansovej Lomnička

10.10.2024 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 10. októbra (TASR) - Takmer 30 recitátoriek zo Slovenska a srbskej Vojvodiny privíta celoslovenský festival umeleckého prednesu žien s medzinárodnou účasťou s názvom Naša Vansovej Lomnička. Uskutoční sa v piatok (11. 10.) a v sobotu (12. 10.) v Starej Ľubovni. Podujatie sa v meste organizuje na počesť spisovateľky a osobnosti ženského hnutia Terézie Vansovej už od roku 1967. TASR o tom informovala Katarína Ščigulinská z Ľubovnianskeho osvetového strediska.

Súťažné prednesy sa začnú v piatok popoludní, podvečer bude patriť slávnostnému galaprogramu v dome kultúry v Starej Ľubovni pod názvom Za Ľubovňu sadá škoricové slnko. Škorica je tohtoročným symbolom festivalu.

"Predstaví sa speváčka Dominika Gurbaľová, ktorú budú hudobne sprevádzať Terézia Harčariková a Anna Tinathová. Návštevníci si vypočujú aj tri zaujímavé prednesy. V sobotu dopoludnia budú pokračovať súťažné prednesy v obradnej sieni mestského úradu. Naplánovaný je aj rozbor prednesov s odbornou porotou, ktorej členkami sú Ľubica Bekéniová, Nina Kollárová a Soňa Šebová. Tie rozhodnú o udelení niekoľkých mimoriadnych cien,"
uviedla Ščigulinská s tým, že dvojdňový program festivalu bude zavŕšený slávnostným vyhlásením výsledkov.

Vansovej Lomnička začala písať svoju históriu v roku 1967. Spočiatku regionálne podujatie, konané na počesť 110. výročia narodenia a 25. výročia úmrtia slovenskej spisovateľky Terézie Vansovej, ktorá žila istý čas so svojím manželom, evanjelickým farárom Jánom Vansom v Lomničke pri Podolínci, prerástlo do medzinárodného festivalu. Organizátormi sú Ľubovnianske osvetové stredisko, mesto Stará Ľubovňa a Okresná organizácia Únie žien Slovenska v Starej Ľubovni.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Všetky podujatia v rámci programu sú prístupné verejnosti.
 

Vyberte región

mark